Make orders for websites and PC / mobile applications

vineri, 5 noiembrie 2010

Doctor Who

N-am mai scris pînă acum despre Doctor Who, dar este probabil cel mai bun serial britanic pe care l-am văzut pînă acum. E adevărat, nici nu am văzut prea multe, cu atît mai puţin serial ştiinţifico-fantastice, dar cu siguranţă că serialul ăsta îşi va păstra locul printre preferinţele mele multă vreme chiar dacă aş începe să urmăresc la greu serialele englezeşti.
Nu ştiu în ce măsură au pariat englezii de la BBC pe subiectului unui extraterestru călător prin timp cu ajutorul a ceea ce pare să fie la prima vedere o cutie poliţistă, adică o incintă ce adăpostea un telefon public folosit de poliţişti sau de oameni care doreau să contacteze poliţia (se folosea la greu prin Marea Britanie acum cîţiva zeci de ani), dar cu siguranţă au mizat pe o carte cîştigătoare. Serialul a ajuns deja la al şaselea sezon care va începe să fie difuzat  în Marea Britanie luna viitoare. La noi este difuzat de cîteva luni pe AXN Sci-Fi, iar sezonul al patrulea s-a terminat azi noapte.
Subiectul serialului pare simplu: ultimul dintre Seniorii Timpului, o rasă veche de călători prin timp şi spaţiu, Doctorul, călătoreşte cu Tardis-ul (deghizat ca şi cutie de poliţie) şi companionii săi prin diferite lumi şi perioade temporale. Dar nimic nu este simplu cînd vine vorba de Doctor, supravieţuitorul ultimului mare război temporal şi singurul reprezentant al speciei lui rămas în viaţă, iar scenariştii au avut prilejul să-şi lase imaginaţia să circule cu efecte foarte benefice cînd vine vorba de diversitatea aventurilor şi, de ce nu, numărul de fani. Subiectele episoadelor sînt foarte bine gîndite, cu o continuitate şi o atmosferă specifice, unice chiar de multe ori. Duşmanii dedicaţi ai Doctorului, dintre care ies în evidenţă în mod special daalek şi cybermen-ii (termenul la modă pentru ei este cyborgi), nu doar pentru modul lor aparte de a fi, dar şi pentru ferocitatea luptei lor, apar de mai multe ori. Din punctul meu de vedere este un serial care se merită urmărit.
Doctorul şi companionii săi s-au tot schimbat, pe măsură ce aventurile trăite i-au îndepărtat pe unii şi au adus alţii noi sau Doctorul a trebuit să intre în faza de regenerare atuncî cînd moartea era aproape. Mai multe informaţii se pot găsi pe imdb (locaţia este mai sus).
Articol preluat de aici.

joi, 4 noiembrie 2010

UDeMeReu trădate

Că UDMR-ul este o tîrfă politică am mai spus-o deja. Că politicul s-a băgat în tot felul de chestii în care nu avea nici un drept să se bage se ştie deja, o ştim cum cu toţii de altfel. Noutatea a apărut cînd Arpad Antal, un tip de la filiala din Sfîntu Gheorghe, a început să se vaite şi să se plîngă că au fost trădaţi de către partenerii de la guvernare din cauza deciziei Curţii Constituţionale care a declarat că guvernul nu-şi poate asuma de capul lui legea învăţămîntului şi că va trebui să treacă de parlament. Evident, o prostie care le merge din plin celor UDeMeReu. Este clar că restul javrelor s-au grăbit să îl aprobe, să ameninţe cu retragerea de la guvernare şi să pună presiune pe cei din jurul lor pentru a-şi vedea planul pus în practică.
Un singur lucru este cît se poate de clar: cei de la UDMR vor face lucruri nasoale doar dacă noi, restul, le vom permite să facă asta. Acum încă mai încearcă, încă mai fac scandal şi încă le mai merge, dar mai devreme sau mai tîrziu o să li se înfunde şi o să păţească chestii urîte cînd românii vor spune un NU hotărît. Sînt absolut sigur de asta, chiar şi fără să fie nevoie să planific sau să fac ceva în vreun fel în acest sens.
Articol preluat de aici.


miercuri, 3 noiembrie 2010

Rămăşiţele revoluţiei din 1989

Se spune că fiecare acţiune a noastră se propagă în lumea din jur asemenea unor valuri, cel apropiaţi se vor resimţi imediat, apoi familia şi prieteni, cunoştinţele şi restul lumii. Iar dacă sînt implicate şi emoţii puternice valurile vor fi mult mai puternice, se vor estompa mult mai slab, iar urme ale lor se vor resimţi chiar şi la luni şi ani după ce evenimentele au avut loc.
Valurile revoluţiei din 1989 se resimt şi acum, la aproape 21 de ani de atunci. A schimbat fundamental multe vieţi, mai ales ale supravieţuitorilor şi ale familiilor celor care au murit, au dispărut sau au fost răniţi atunci. A schimbat istoria aşa cum o cunoaştem şi se poate spune că trăim într-o altă lume decît cea de atunci, cea care ar fi putut să devină în zilele noastre dacă revoluţia nu ar fi avut loc.
În această perioadă resimţim efectele cîtorva valuri ale acelor evenimente, rămăşiţe ale revoluţiei propagate prin timp pînă acum. Astfel, de ieri este oficial: soţii Ceauşescu (Nicoale şi Elena) sînt aceea care au fost înmormîntaţi la cimitirul Ghencea după execuţia lor. Rezultatul testelor ADN prin care au fost comparate mostre ale cadavrelor din morminte cu cele ale rudelor supravieţuitoare a fost făcut public, sînt ei. Este interesant de remarcat cum s-a suprapus anunţarea acestor rezultatului cu cel al filmului (auto)biografic al lui Nicolae Ceauşescu... unii ar putea chiar spune că nu există coincidenţe.
Acum cîteva zile fostul general Mihai Chiţac a decedat în urma unui stop cardio-respirator. A fost înmormîntat azi la cimitirul Ghencea militar ca un simplu soldat. El a fost cunoscut în ultimii ani mai mult ca urmare a procesului în care a fost acuzat împreună cu Atanasie Stănciulesc pentru tentativa de reprimare a revoluţiei în Timişoara şi a condamnării de 15 ani.

Articol preluat de aici.

marți, 2 noiembrie 2010

Inchisoare pentru piraterie virtuală

Tocmai s-a anunţat pe la ştiri că a fost condamnat proprietarul unui domeniu (cartel.ro, dacă am reţinut corect) care oferea spre descărcare filme (şi în general programe şi fişiere protejate de drepturile de autor). Pedeapsa este 1 an cu suspendare.
Bun. Ei şi? A fost doar un fraier care a fost prins. În primul rînd pentru că a cerut bani pentru fişierele descărcate (doar nu prea au ce să-ţi facă dacă descarci filmele alea şi te uiţi la ele apoi le ştergi), în al doilea rînd pentru că nu a luat toate mijloacele de protecţie necesare. Nu mă refer la protecţia virtuală, pentru că nu prea ai cum să îi laşi pe oameni să descarce o tonă de fişiere fără să fii urmărit în vreun fel, ci la protecţia legală. Cînd te apuci să faci o tîmpenie din asta este indicat să o faci printr-o metodă care să-ţi aducă bani foarte legali, astfel încît să-i fie foarte greu cuiva să te acuze.
Apropo... aţi auzit de donaţii? Chiar dacă 1% din cei care descarcă torentele alea oferă o donaţie de 1 euro pe lună (în medie) tot aţi ieşi în cîştig dacă ar fi să luăm în calcul cantitatea de torente folosite la ora actuală.
Sau publicitate din trafic... nu cred că o fi auzit nimeni de aşa ceva.
În plus, cu o floare nu se facă primăvară. A fost prin unul, au mai rămas cîteva sute.
Articol preluat de aici.

Wordpress versus Blogspot

Ca parte a unui proiect de optimizare pentru motoarele de căutare pentru un client am avut de-a face în ultimele cîteva zile cu sistemele de blogging de pe wordpres şi de blogspot. Au trebuit importate cîteva jurnale de wordpress pe blogspot şi invers şi configurate cîteva jurnale noi.
Deşi nu pot spune că a fost suficient timp ca să intru în detaliile ambelor sisteme, mai ales că este destul de greu să accesezi codul sursă al celor de la google (proprietarul lui blogspot) a fost o experienţă interesantă. Pînă acum am pus accentul doar pe wordpress, mai ales de cînd am pus pachetul pe ţiganii.ro, aşa că în ultimele zile am avut prilejul să fac cîteva comparaţii ale celor două sisteme.
1) Partea bună: ambele sisteme au mai multe şabloane de pagină dintre care poţi să alegi.
Partea negativă: nu am găsit decît cîteva şabloane pentru blogspot, comparativ cu wordpress care are mai mult de o grămadă. Fiind un sistem open source, oricine îşi poate face un şablon de wordpress pe care să îl pună pe propriul domeniu sau să îl facă disponibil tuturor.
2) Partea bună: ambele sisteme au o interfaţă dinamică cu utilizatorii care să permită formatarea în detaliu a paginii
Partea negativă pentru blogspot: acest lucru consumă incomparabil mai multe resurse decît echivalentul său de wordpress.
3) Numărul de elemente reutilizabile care pot fi integrate pe pagină. Spuneţi-le plug-in-uri, obiecte gadget (cum s-au străduit cei de la google să traducă în română), script-uri (php).
Partea negativă pentru blgospot: au fost create chiar şi pentru ei cîteva elemente din astea în afara firmei, dar nu sînt atît de uşor accesibile precum echivalentele lor din wordpress.
4) exportul-importul de pagini.
Partea bună pentru wordpress: acceptă cu uşurinţă destule formate externe, inclusiv blogspot.
Partea negativă pentru blogspot: nu există element intern care să importe o pagină făcută în wordpress. Există o pagină făcută de cineva, dar are anume limitări.
5) scrisul de articole
Partea negativă pentru blogspot: are cîteva limitări care nu apar în wordpress (nu există categorii, numărul de etichete şi lungimea totală al acestora poate deveni o problema uneori).
Partea negativă pentru wordpress: editorul de text are unele probleme cînd are de-a face cu texte prea lungi.
6) Partea de optimizare pentru motoarele de căutare: din cîte am înţeles, timpul de reacţie al google este mult mai scurt în ce priveşte indexarea unui jurnal blogspot decît al unuia de pe wordpress. Este înţeles pentru că blogspot-ul este un produs propriu.
Pentru moment cam atît. O să revin cu completări pe măsură ce voi descoperi chestii noi. Însă pentru moment pot spune cu siguranţă că prefer fără nici o ezitare pachetul wordpress, mai ales, şi asta este cel mai important...
7) poţi să iei pachetul wordpress şi să-l pui pe orice server care acceptă apache, php şi mysql şi apoi să-l editezi pentru a face ce vrei tu să facă. Nu poţi face acelaşi lucru cu pachetul de fisiere de la blogspot.
 
Articol preluat de aici.